O IZLOŽBI

Kastavski inovatori su bili dobri domaćini izložbi 2008. godine. Izložba mladih inovatora Kastav 2008. ostala je zapamćena kao manifestacija mladih, kako iz bližeg okruženja, tako i iz cijele Hrvatske.

Izložba se je sastojala od dva dijela: 1. nacionalne izložbe mladih inovatora i Izložbe tehničkog stvaralašta.

Ovogodišnja manifestacija će se održati u Gradu Kastvu od 22. - 23. listopada 2009. godine, a želje organizatora da će postati tradicionalna se objestinjuju! U sklopu manifestacije će se prezentirati radove mladih autora, a najbolji izlošci će se nagrađivati primjerenim nagradama! U sklopu manifestacije će se organizirati i prostor za modelarsku radionicu, gdje će mladi ljudi uz stručnu pomoć, moći izraditi prve modele iz radionice Leo modeli iz Čakovca ili pak savladiti osnovne tehnike iz područja elektronike i sl.

U dva dana trajanja manifestacije, u slobodno vrijeme, mladi će ljudi, sudionici izložbe, imati priliku obići znamenitosti našega kraja. Podjela nagrada i završni zajednički ručak, ove godine se planira u Rijeci, na brodu Arca Fiumana.

Jasno, treba naglasiti da uz mlade ljude, organizatori sa zadovoljstvom očekuju i njihove mentore.

 

O GRADU DOMAĆINU

Kastav je mali grad smješten na brdašcu, na 350 m nadmorske visine u neposrednoj blizini Rijeke i Opatije u Primorsko-Goranskoj županiji, Hrvatska. Danas je predgrađe Rijeke, iako se povijesno uvijek računao kao dio Istre.

Iz grada se pruža lijep pogled na Kvarner s otocima Cres i Krk, kao i na Učku i Opatiju.

Kastav ima više milenijsku povijest. Pronađeni su ilirski nalazi (Japodi); kasnije gradom su vladali Rimljani (zvao se Castua). Sam grad je izgrađen kao utvrda s 9 kula.

Zakon Grada Kastva (1400.) je uz Vinodolski zakon jedan od najstarijih pravnih akata u Hrvatskoj.

Godine 1700. osnovana je škola (prva hrvatska škola u Istri).

Za Preporoda je osnovana čitalnica (1866., prva u Istri).

Kastav je dao niz velikih ljudi, posebno na kulturnom polju. Slikar Vincent iz Kastva, Vjekoslav Spinčić, svečenik i političar (poznat po tome što je usred Beča u službenim nastupima koristio hrvatski jezik), Milan Marjanović, akademik i književnik, a ravnatelj učiteljske škole (1908. - 1918.) u Kastvu je bio pjesnik Vladimir Nazor.

Glavni godišnji događaj u Kastvu je pučka manifestacija Bela nedeja, koja se održava svake prve nedjelje u listopadu.

Ljeti se održavaju Kastafsko kulturno leto (od 1992.) i Internacionalni festival gitare (od 1997.).

 

Izrada stranice sufinancira se sredstvima Primorsko goranske županije.