O IZLOŽBI

Korak po korak i ova izložba postaje tradicijom. Ove godine po peti put u Gradu Kastvu od 20. - 22. 09. 2012. godine okupiti će se mladi s najboljim radovima. Ove godine biti će zastupljeni radovi iz čak 10 Županija i Grada Zagreba.

Prema najavama ova izložba bi trebala biti najveća do sada i to po broju radova, po sadržaju, ali i po prostoru na kojem će se isti prezentirati. Izložba će se protegnuti na preko 500 m2 koji će biti opremljeni prema do sada usvojenim standardima. Na izložbi će biti cijeli niz izložaka koje će posjetiltelji moći vidjeti po prvi put. Najvljene su prezentacije Učeničkog poduzeća iz Rijeke sa CNC strojevima, novog bolida tima FORMULE STUDENT iz Rijeke s promo vožnjom, radionice u keramici za djecu koja je lani pobudila posebnu pažnju... Naravno prezentira se i radionica tza dizajn s novim projektom realiziranim ove godine. Posjetitelji će osim navedenoga moći prisustvovati prezentaciji doređenog elektro auta ERA TEAMA iz Rijeke, ali i još nekoliko elektro vozila među kojima onih iz Splita i Zadra. CTK - Tehnički centar mladih pri Zajednici tehničke kulture Rijeka priprema svoj program interesantan najmlađima... Znači i ove godine atraktivnost izložbe je zagarantirana i svi oni koji dođu neće biti razočarani.

Ove godine na centralnom dijelu izložbe biti će prezentirani radovi mladih inovatora - osoba do 30 godina starosti. Riječ je o mladima koji su završili školovanje, a sudjelovali su u smotrama tehničkog stvaralaštva kroz školska natjecanja i slične aktivnosti. Organizator izložbe MLADI&INOVACIJE ih prepoznaje i daje im poseban značaj.

Prošle godine je prezentacija u Školskoj sportskoj dvorani bila poseban izazov i za domaćine i za organizatore. No, ove godine izložba će biti za čaj 100 m2 veća, a pretpostavljamo i atraktivnija.

Kao i do sada, petu godinu za redom program izložbe odvijati će se uz pomoć učenika Elektroindustrijske i obrtničke škole Rijeka i mladih inovatora IN kluba koji su prihvatili suorganizaciju ovog projekta. Nadamo se da će se u projekt uključiti još neke od riječkih srednjih škola.

Vjerujemo da će KIN klub Kastav iskoristiti priliku i prezentirati svoje stvaralaštvo, te najaviti nove programe.

Svih proteklih godina posjeta je bila dobra, pa vjerujemo da će tako biti i ove, što je svakako jedan od aduta izložbe MLADI&INOVACIJE, projekta koji su osmislili mladi, koji je posvećen baš njima i njihovom stvaralaštvu.

Ulaz na izložbu je besplatan
radno vrijeme izložbe:
20.09. 14.00 sati – 19.00 sati
21.09. 10.00 sati – 19.00 sati ( svečano otvaranje u 11,00 sati )
22.09. 10.00 sati – 14.00 sati

I na kraju, umjesto da sve sudionike pozdravimo sa "doviđenja u Kastvu 2013.", sve je izglednije da ćemo ih pozdraviti sa "doviđenja u Bakru 2013."! Rezultat je to temeljene ideje još iz 2008. godine – a to je da se izložba seli unutar Primorsko goranske županije, želje da se u projekt uključi što više mladih.

 

O GRADU DOMAĆINU

Kastav je mali grad smješten na brdašcu, na 350 m nadmorske visine u neposrednoj blizini Rijeke i Opatije u Primorsko-Goranskoj županiji, Hrvatska. Danas je predgrađe Rijeke, iako se povijesno uvijek računao kao dio Istre.

Iz grada se pruža lijep pogled na Kvarner s otocima Cres i Krk, kao i na Učku i Opatiju.

Kastav ima više milenijsku povijest. Pronađeni su ilirski nalazi (Japodi); kasnije gradom su vladali Rimljani (zvao se Castua). Sam grad je izgrađen kao utvrda s 9 kula.

Zakon Grada Kastva (1400.) je uz Vinodolski zakon jedan od najstarijih pravnih akata u Hrvatskoj.

Godine 1700. osnovana je škola (prva hrvatska škola u Istri).

Za Preporoda je osnovana čitalnica (1866., prva u Istri).

Kastav je dao niz velikih ljudi, posebno na kulturnom polju. Slikar Vincent iz Kastva, Vjekoslav Spinčić, svečenik i političar (poznat po tome što je usred Beča u službenim nastupima koristio hrvatski jezik), Milan Marjanović, akademik i književnik, a ravnatelj učiteljske škole (1908. - 1918.) u Kastvu je bio pjesnik Vladimir Nazor.

Glavni godišnji događaj u Kastvu je pučka manifestacija Bela nedeja, koja se održava svake prve nedjelje u listopadu.

Ljeti se održavaju Kastafsko kulturno leto (od 1992.) i Internacionalni festival gitare (od 1997.).

Izrada stranice sufinancira se sredstvima Primorsko goranske upanije.